Home / Личности

Category Archives: Личности

Feed Subscription

Џек Керуак – поет на Бит генерацијата

Џек Керуак – поет на Бит генерацијата

На денешен ден, 12 март 1922 година, роден е Џек Керуак, автор на книгата „На пат“, која е еден од најпознатите американски класици и книга која ја дефинираше Бит генерацијата.

Read More »

ИНТЕРВЈУ: „Од животот и театарот добив сѐ што имам“ – Ален Нанов

ИНТЕРВЈУ: „Од животот и театарот добив сѐ што имам“ – Ален Нанов

Ален Нанов, актер на Струмичкиот театар, кој покрај оние на сцената, низ животот поминува и низ други приватни, животни премрежја, човек кој успева да фениксира од канџите на едно од најнесаканите зла на денешницата – дрогата...

Read More »

ПОЕЗИЈА: Бранко Бјадов (избор)

ПОЕЗИЈА: Бранко Бјадов (избор)

Домот и општењето, се двете клучни места, двете оски, со кои се занимава незавршената книга поезија на Бранко Бјадов, која се наоѓа пред нас, а насловена едноставно како ,,Молитвен дом".

Read More »
Scroll To Top