Home / Проза

Category Archives: Проза

Feed Subscription

Џибран Калил Џибран – За слободата…

Џибран Калил Џибран – За слободата…

Пред градските порти и покрај огништата ваши ве гледам како паѓате ничкум и ја обожувате својата слобода. Како што робовите се понижуваат пред насилникот и го слават, иако ги коле.

Read More »

Две басни од Леонардо да Винчи

Две басни од Леонардо да Винчи

Уште во почетокот на школувањето, Леонардо ја покажува својата необична личност. Не само што пишува со лева рака, туку и текстовите ги пишува во т.н. огледална проекција, поради што останатите читатели тешко можат да се снајдат како да го прочитаат неговиот текст.

Read More »

Струмичанка Спасова Марија го издава својот прв роман „Магијата на Атафу“

Струмичанка Спасова Марија го издава својот прв роман „Магијата на Атафу“

Романот „Магијата на Атафу“ е нејзино прво литературно остварување, се надеваме не и последно. Промоцијата ќе се оддржи на 28 март со почеток во 18:00 часот во просториите на Дом на Арм – Струмица.

Read More »

Излезе од печат „Последната станица – Хорвинскаја“ на Нада Костадинова

Излезе од печат „Последната станица – Хорвинскаја“ на Нада Костадинова

Последната станица – Хорвинскаја е роман со метафоричен наслов, роман за земските емоции, за сето она што ти ги крши пршлените, а сепак те држи со гордо исправена глава, роман за заборавот, за прокоцканите шанси.

Read More »

Препорака за политички коректна книга

Препорака за политички коректна книга

Каписла за текстов е се разбира политиката. Оти само со тоа се труеме деновиве. Е, ама како тоа да го сврземе и со книжевноста и пак да бидеме на доволно интелектуално ниво?!

Read More »

РАСКАЗ: Бура – Мими Николиќ

РАСКАЗ: Бура – Мими Николиќ

Живеам во овој град отсекогаш, но досега немам забележано дека од овој мост глетката кон реката и градот е величествена. Сакам да се фрлам од овој мост.

Read More »
Scroll To Top