Home / Uncategorized / За два месеци уништувањето на шумите во Амазонија значително зголемено

За два месеци уништувањето на шумите во Амазонија значително зголемено

Во последните два месеца сечењето и уништувањето на амазонските шуми во Бразил се зголемило значително. Загрижувачкиот тренд се должи најмногу на политиките на актуелната бразилски влада.

zx450y250_786911

Сателитски податоци покажуваат дека во август и септември уништувањето на шумите на земјиштето во Амазонија се зголемило за 190% во споредба со истиот период во 2013 година, објави британскиот весник “Гардијан”. Податоците, објавени од бразилската невладина истражувачка организација Imazon, покажуваат дека на површина од 402 квадратни километри – над шест пати повеќе од онаа на островот Менхетен, била “олеснета од шума“ само во септември.

На крајот на овој септември Бразил, во чии граници е најголемата површина на тропски шуми во светот, одби да потпише меѓународен пакт, кој поставува краен рок за целосен прекин на уништувањето на шумите од 2030 година, со образложение дека тоа може да противречи на нејзините национални закони. САД, Канада и Европската унија се меѓу 30-те, кои се ангажираат да ги намалат на половина сечењата на шумите до 2020 година и да се направат напори за крајната цел (100%) во 2030 година.

South-America-Amazon

Владата на Бразил го одложи објавувањето на официјалните податоци по претседателските избори следната недела (26 октомври 2014 година), во кои актуелниот претседател Дилма Русеф од Работничката партија ќе се соочи со силен противник од бизнис фокусната група Аесио Невес, кој ја има поддршката од популарниот поранешен министер за животна средина Марина Силва, пишува уште “Гардијан”. Очекувањата се сепак, дека овие официјални податоци само ќе го потврдат трендот, кој започна минатата година со 29% раст на уништувањето на шумите по осумгодишниот напредок во намалување на темпото на сеча.

Меѓу причините за оваа негативна тенденција е промената на приоритетите на Владата, која за сметка на заштитата на животната средина, склучи сојуз со влијателни агробизнис групи. Кабинетот го олесни Кодексот за шумарство и ја приоритетизира изградба на брани во Амазонија.

Министерството за екологија направи обид да го зајакне мониторингот, контролата и кампањите против големите натрапниците, но земјоделците и дрвосечачите сечат во локалитетите кои се помали од 25 хектари – под големината на површината која може да биде срамнета со сателитите кои се користат неодамна од бразилските власти.

Се очекува нов придружник, кој веќе се користи, кој покажува прецизни слики, но најверојатно тие ќе покажат и сериозното влошување на состојбата на шумата.

Голем дел од оваа дрво се продава во Велика Британија, САД, Европа и Кина, покажува истрагата на “Гринпис” од оваа година.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top