Home / Uncategorized / Дроновите во Париз: апсење на тројца новинари од “Ал Џезира”

Дроновите во Париз: апсење на тројца новинари од “Ал Џезира”

Тројца новинари од “Ал Џезира” беа уапсени, откако во средата пред пладне пуштиле дрон над Булонската Гора во Париз, соопшти Франс прес. Ова се случи откако две ноќи по ред сомнителни дронове летаат над Париз и властите започнаа истрага.

dron

Не може да се напикаква врска не може да се прави засега меѓу овие апсења и ноќните летови, вели извор од судот.

Тројцата новинари од меѓународната служба на “Ал Џезира”, чија националност не се прецизира, се на 34, 52 и 68 година. Тие се приведени кон 15:30 часот во Булонската Гора. “Првиот го управувал дронот, вториот снимал, а третиот само гледал”, вели изворот, цитиран од “Поан”.

Властите го конфискувале и дронот, сопственост на париски ресторан. Мажот бил уапсен во вторникот по сигнал на негов сосед дека во понеделникот вечерта, а дронот летал над Париз. И во овој случај сепак не може да се направи врска со мистериозните летови од истата ноќ. Во средата ресторанот се изјаснил за виновен по т.н. брза постапка во судот. Дронот ме е одземен.

Летовите на малите беспилотни радио контролирани авиони се забранети во Париз, ако немате специјална дозвола од властите.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top