Home / Археологија / Пет места за посета во Струмица

Пет места за посета во Струмица

Сакате да патувате? Ви се допаѓа она што го нуди нашата држава и сакате да ги откриете убавите на истокот на Македонија? Струмица е секогаш отворена за нови гости, за нови посетители, а ова е дел од понудата која задолжително ќе го привлече вашето внимание. Уживајте!

strumica-ulici

1. Комплексот на Св. 15 Тивериополски маченици

15 Martyrs of Tiberiopolis

Сместен во срцето на Струмица со археолошки остатоци од истоимената рано-христијанска базилика, Св. 15 Тивериополски маченици е комерцијален објект кој и денеска ја раскажува приказната за духовните вредности на античкиот Тивериполис. Современата црква вгнездена во пријатна и спокојна градина, под себе ја крие вредната ‘Галерија на икони’ придружена со стари и автентични религиски книги, како и други црквени асесоари. Комплекот е ограден од околината со возобновените конаци на два спрата. Овие конаци се честопати препорачано место за туристите, велосипедистите и сите добронамерници кои можат за скромна сума и пристојни услови да најдат преноќиште.

2. Манастрискиот комплекс во Вељуса

veljusa1

Оригинално подигната во 1080 год. и посветена на Св. Богородица Елеуса, црквата во манастрискиот комплекс во с. Вељуса ги претставува високите дострели на византиската сакрална архитектура и уметност. Од овој период се зачувани дел од фрескоживописот, олтарната преграда изведена во мермер и подниот мозаик со геометриски мотиви, бидејќи подоцна ќе биде најмалку уште два пати фрескоживописана. Спокојството на оваа маестрална духовна идила со прекрасно уреден двор го разбива присуството на некоја од монахињите кои се појавуваат повремено за да ги опслужат посетителите. На заминување не заборавајте да си купите од домашните ликери кои ги прави сестринството во Вељуса, со златно-жолта боја на алтани, за да ве стоплат во зимските месеци.

3. Римската терма ‘Бања Банско’

оок

Откриен во 1978 година при копањето на темелите за хотелот „Цар Самоил“, локалитетот „Римска терма“ е еден од ретките сочувани римски споменици од ваков вид во Европа. Се наоѓа во с. Банско, 12 км југоисточно од Струмица, под падините на планината Беласица. Денеска бањата има 11 простории со вкупна корисна површина од 623 м2. Зачуваноста е најизразена во просторијата која служела како сауна, а во просторијата која служела како фригидариум постои базен кој бил полнет со ладна вода, додека куполата над кадата е се уште зачувана. Во сите откриени простории целосно се зачувани подовите градени од тула и малтер. На објектот, кој е цел за посета на сите туристи во Струмица и струмичко, останал и комплетниот систем на подното и ѕидното затоплување со сите негови елементи.

4. Моноспитовско Блато

б3

Во минатото големо езеро и дом на предисториска флора и фауна, денеска засолниште на ретки и ендемски видови организми, Моноспитовското Блато крај Струмица претставува предизвик за разни профили на научниците кои тука прават истражувања со децении. Во последните години со финансирање од европските фоднови, просторот во овој музеј на природни реткости е освежен со платформи и мрежа од дрвени патеки по кои може да се чекори над блатото, како и дрвени куќички за набљудување на птиците. На тој начин туристите и посетителите можат да уживаат во прекрасниот природен амбиент на еден од ретките уникатни еко системи на Балканот, чувствувајќи го мирисот на алгите, трските, папратта, звукот на барските птици…

5. Водопадите на Беласица

(6)_shepotot_i_zhuborkanjeto_na_smolarski_i_koleshinski_vodopadi-ajdenaodmor

Силна, моќна и раскошна како вистинска планина, Беласица е позната од историските извори по царот Самоил кој во 1014 година тука го доживеал својот најголем пораз. Денеска покрај изобилството на историја и археологија, оваа локација е дом на безброј термални и слатки извори на вода, како и неколку водопади од кои по својата тектоника и морфологија карактеристични се Габровскиот, Колешинскиот и Смоларскиот водопад. Исклучително посетени од домашните и странските туристи во сите сезони од годината, овие локации имаат одлична сигнализација и адаптирани патеки уредени за туристите во кои свежината на зеленилото го прави амбиентот незаменлив дел од уживањето во природата.

За Strumica Online пишува: М-р Василка Димитровска – археолог, професионален тиристички водич, истражувач, блогер, граѓански активист и претседател на ХАЕМУС. Се занимава со археологијата и културното наследство професионално. Пишува и публикува научни и популарни текстови на оваа тематика, учествува на јавни дебати и симпозиуми, држи обуки, рецензира книги и дава професионални совети.

Веб-страница: www.arheo.com.mk
Твитер профил: @Arheoblog

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top