Home / Uncategorized / Природата како дел од архитектурата

Природата како дел од архитектурата

Како можат архитектите да изградат нов свет на одржливост и убавина? Учејки од природата. Во TEDSalon во Лондон Макјл Паулин зборува за навиките на природата кои би можеле да ја трансформираат архитектурата, па и општеството.

a1

Архитектурата може да не фасцинира на многу начини, но најмногу кога јавно покажува дека не се наметнува пред природата. За жал, многу места со прекрасна природа се уништени поради изградба на деловни објекти, шопинг центри или станбени комплекси. Затоа малкуте примери кои покажуваат дека природата треба да биде пред се` – го заслужуваат нашето внимание.

a2

Таквите примери покажуваат дека желбата за зачувување макар на едно дрво е доволна за да се разбуди креативноста и да се смислат оригинални решенија. Со своите решенија архитектите не само што зачувуваат дел од природата, туку и даваат посебен шарм на објектите кои следат во галеријата.

Сите примери покажуваат дека архитектите можат да изградат нов свет на одржливост и убавина, симбиоза меѓу архитектурата и природата.

a3

a4

a5

a6

a7

Дипломиран инженер архитект на Универзитетот Американ Колеџ, Факултет за архитектура и дизајн , кадешто ги заврши и магистерските студии. Родена во Струмица, но живее во Скопје и работи во проектанското биро ''Иванов инженеринг''.

Comments are closed.

Scroll To Top