Home / PR / Кариерен совет за 20-годишните од HR-от на LinkedIn

Кариерен совет за 20-годишните од HR-от на LinkedIn

Во улога на главен HR на најголемата професионална социјална мрежа LinkedIn, Американката Пат Водерс спроведува бројни разговори со експерти и активни корисници меѓу 400-те милиони регистрирани во мрежата низ целиот свет, за да открие што би било корисно како совет за одделните професионалци.

23aa_15

Нејзината цел била да разбере што им е потребно на лицата кои бараат работа и на новите вработени за да се усовршуваат.

Во работата Водерс обрнува внимание на одредена возрасна група – онаа на 20-годишните кои допрва ги стартуваат своите кариери, раскажува Business Insider. Таа го прави тоа не само затоа LinkedIn има милиони корисници на таква возраст, но и оти е мајка на три деца приближно на тие години.

Таа изјавува за Business Insider дека ако треба да даде совет на младите, кои стартуваат кариера, би ги посоветувала она што го вели и на своите деца, имено:

Бидете како Златокосата.

Во сказната “Златокосата и трите мечки”, Златокосата ги пробува сите три столчиња на мечките, садовите и нивните кревети, пред да открие што е убаво, добро и така како што треба.

Водерс смета дека младите треба да го користат истиот пристап во почетокот на кариерата.

“Не стеснувајте ги своите избори. Стекнувајте вештини. Усовршувајте се. Наставниците како да го решат проблемот. Научете се како да се снајдете во светот на бизнисот. Правете го со секоја работа која ја вдишувате. Значи не бидете со тесен светоглед”, препорачува таа.

Според неа фактот дека младите луѓе веќе поминуваат во просек по три години на секоја своја работна позиција (статистиката е за САД, таму феноменот наречен “job-hopping”) не треба да се толкуваат во негативен контекст, бидејќи соодветните работни позиции ги учат младите луѓе на одредени вештини или им овозможуваат да ја гонат страста, наместо да се издигнуваат на следната поголема плата и да се мотивираат од парите.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top