Home / Бизнис / Louis Vuitton ја купува модната куќа “Dior”

Louis Vuitton ја купува модната куќа “Dior”

Најголемата модна компанија во светот, Луј Витон-Мое Енес – Ел Ве Ем Аш (Louis Vuitton-Moet Hennessy – LVMH) објави дека ја поедноставува структурата и ќе ја проголта целосно престижната модна куќа Диор (Dior), една од накитот во империјата на францускиот милијардер Бернар Арно, за да ја претвори во важен мотор за иден раст, пренесува Франс прес.

17_186

LVMH планираат да се здобијат со Christian Dior Couture – 100 проценти Филијалата на холдингот Кристијан Диор (Christian Dior SA), за 6,5 милијарди евра.

Компанијата на Арно ќе понуди 172 евра по акција и 0,192 акции од Ермес (Hermes) за секоја акција на холдингот Диор, прецизира Ројтерс.

Истовремено групата Арно (Arnault), која контролира 74 проценти од Кристијан Диор, ќе купи малцински удели, за да достигне 100 проценти од капиталот. Ова ќе им овозможи на презимето на милијардерот да го зајакнат своето влијание врз групата Ел Ве Ем Аш.

“Проектот е важен настан за групата”, тој овозможува “поедноставување на структурите за што самиот пазар одамна инсистира, како и за зајакнување на одделот “Мода и производи од кожа” на Ел Ве Ем Аш”, изјави претседателот и извршен директор на Ел Ве Ем Еш Бернар Арно, цитиран во соопштението.

Основана од Кристијан Диор пред 70 години, модната куќа Кристијан Диор е еден од најпрестижните брендови во светот на луксузот, нагласува Ел Ве Ем Аш во пораката. Нејзиното работење опфаќа кожените производи, висока мода, женска и машка конфекција, накит и чевли. Нејзините производи се продаваат речиси исклучиво во трговската мрежа од 198 бутици.

Во последните пет години нејзините продажби интензивираа и надминуваат 2 милијарди евра за изминатите 12 месеци. Во 2016 година за креативен директор на колекциите за висока мода беше назначена италијанската стилистка Марија Грејс Кири.

За Кристијан Дион која до неотдамна беше посестрина на Ел Ве Ем Аш во холдингот Кристијан Диор, работат 5.000 лица. Продажбата на Ел Ве Ем Аш – група со околу 70 брендови, меѓу кои Луј Витон (Louis Vuitton), Герлен (Guerlain), Енес (Hennessy) и Сефора (Sephora) – скокнаа со 15 проценти во првиот квартал до речиси 10 милијарди евра.

Светскиот број еден во областа на луксузот изрази “претпазлива доверба” ​​за 2017 година, откако објави рекордни резултати во текот на финансиската 2016 година. Чистата добивка на групата се зголемила за 11 отсто минатата година до 3,98 милијарди евра, додека продажбата достигнала вкупно 37,6 милијарди евра.

Акциите на двете компании силно поскапеа денес по пораката за трансакциите за консолидирање на нивните активности, забележуваат американските медиуми.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top