Home / Инфо / Естонската полиција ќе носи мечиња во патролните автомобили

Естонската полиција ќе носи мечиња во патролните автомобили

Естонската полиција ќе почне да носи мечињата во патролните автомобили за да смируваат деца најдени во сообраќајни несреќи или други стресни ситуации, пренесува агенцијата “Ројтерс”.

zx860y484_2962292

Играчките ќе станат дел од опремата на 100-те полициски патролни автомобили во балтичката земја до 1 јуни. Мечиња ќе има и во полициските станици. Иницијативата е на организација што се нарекува “Траумамомик”, што во превод значи “Мечето против траумите”.

Во податоците на естонската полиција околу 200 деца годишно спаѓаат во такви сообраќајни несреќи.

Мечињата ќе бидат употребени и за да се смируваат деца кои завршиле како жртви во ситуација на семејно насилство.

За потребите на иницијативата ќе бидат купени 1.000 мечиња.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top