Home / Интернет / Турција го блокира пристапот до Wikipedia

Турција го блокира пристапот до Wikipedia

Турските власти го блокираа пристапот до најголемата онлајн енциклопедија Wikipedia утрово, соопштува AFP. Не е јасно која е целта на оваа забрана.

shutterstock_374530402

Блокирањето се однесува за верзиите на Wikipedia на сите јазици. Стапила во функција утрово во 08 часот. По локално време (7:00 по македонско), по административна наредба од турските власти, а на иницијатива на интернет организацијата “Турција блокира”.

Дописниците на AFP потврдуваат дека жителите на Истанбул можат да достигнат до страниците на Wikipedia само преку виртуелни приватни мрежи, но е и на редовниот начин, додаваат другите медиуми.

CNN Турк, цитира порака добиено од некои од корисниците при нивниот обид да ја користат енциклопедијата. Во соопштението се наведува дека “по техничка анализа и правни причини”, е преземена административна мерка за сајтот на Wikipedia во согласност со одлука на денешниот датум, администриран од службата за информатичка и комуникациска технологија.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top