Home / Мобилна / Siempo е телефон против зависност

Siempo е телефон против зависност

Сите знаеме колку е зголемен проблемот со прекумерната употреба на електроника и точно колку голем дел од општеството опфаќа тој. Иако богатството на уреди со кои значењето на секојдневно цели да ни ги направи попродуктивни и да ни овозможи да правиме повеќе со помалку напор, тоа ретко успева.

soft_0

На надворешен изглед не изгледа ништо посебно

Siempo е еден нов поглед кон решението на овој проблем – телефон кој наместо да ви дава повеќе и подобра функционалност, цели да ве ограничи во неговата употреба. За целта тој е сведен на најминимално што можете да очекувате од модерен смартфон во однос на хардверските способности. За софтверот Siempo е базиран на Android, но не наликува на познатата форма на оперативниот систем на било кој начин.

Работата со овој телефон е исклучително едноставна, со тоа што откако го отклучите, вие нема да видите бескрајна листа со апликации, а она што креаторите на уредот го нарекуваат е “поле за намери”. Тоа изгледа како минималистичко поле за пребарување, што ќе цели да разбере што сакате да направите со уредот.

Она што го прави телефонот радикално различен е постоењето на посебно физичко копчето за “пауза”. Тоа се користи со цел да ги запре сите дојдовни и појдовни процеси на уредот за претходно дефинирана временска рамка.

Нема како да знаеме уште дали уредот ќе им помогне на корисниците да се справат со манијакалното користење на паметните телефони. Тој веќе е во пред-продажба по цена од 350 долари, а првите прототипи се очекува да бидат завршени во текот на мај.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top