Home / Активизам / Обука за граѓански активизам и медиумска писменост

Обука за граѓански активизам и медиумска писменост

На 4ти и 5ти мај 2017 година, во просториите на ДОМ на АРМ во Струмица, со почеток од 10:00 часот ќе се одржи дводневна обука за граѓански активизам и медиумска писменост.

Facebook

Предавачи на истите ќе бидат Зоран Илиески (четврок) и Зоран Ричлиев (петок), а темите кои ќе бидат презентирани се од областите на граѓанскиот активизам и медиуми, односно, форми на промоција и реализирање на проекти во јавноста, етика на медиумите и новинарски принципи, лажни вести и препознавање на истите, новинарски жанрови и тн.

Основна цел на проектот е поттикнување на граѓанскиот активизам во помалите градови во Македонија преку медиумска писменост т.е. запознавање на јавноста со тоа што се медиуми, како се креира вест, како да се препознае разликата помеѓу реклама, вести манипулација, како и да се препознае политичка или друг вид на пропаганда и риректна граѓанска активност во решавање на предизвиците во тие средини преку активност.

Обуката е дел од проектот „Јакнење на граѓанскиот активизам преку медиумска писменост“ финансиски поддржан од Civica mobilitas.

Save

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top