Home / Интернет / Интерпол предупредува за втор глобален хакерски напад

Интерпол предупредува за втор глобален хакерски напад

Интерпол предупреди дека може да има нов хакерска бран на напади со малициозниот софтвер Wanna Cry кој енкриптира податоците на заразените компјутери и тие може повторно да се читаат само по плаќање на откуп, пишува швајцарскиот весник Der Bund.

shutterstock_438568516_0

Болници, државни агенции, компании, поединци – жртвите на хакерските напади извршени со цел изнудување на пари не им се одбрани.

Загрозени се оперативни системи на Windows не се обновени, додаваат експертите. Тие советуваат да бидат надградени постојните оперативни системи на своите компјутери. Мобилните уреди со оперативниот систем Android не се изложени на ризик.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top