Home / Сајбер / #HP претстави компјутер со 160 терабајти меморија

#HP претстави компјутер со 160 терабајти меморија

Компанијата Hewlett Packard претстави прототип на компјутерот со најголема меморија – 160 терабајти.

Компјутерот е создаден за работа со големи количини на податоци и може да анализира истовремено информации, еквивалентни на содржината на 160 милиони книги, појаснува компанијата.

gettyimages-82844631

Уредот наречен The Machine, користи оперативен систем врз основа на Linux. Креаторите потенцирале за неговата меморија, а не за процесорот.

НP рече дека проектот, кој е создаден како суперкомпјутер, може да трае до појавата на “речиси бесконечна” меморија.

Тајните на следниот научен пробив на иноваторството, способен да ја промени индустријата или животот, може да се крие во планините од податоци кои ги создаваме секој ден, смета шефот на компанијата Мег Витман. Според неа веќе не можеме да сметаме на технологијата од минатото, затоа е потребен компјутер за ерата на гигантски количини на податоци.

Работата на “Машината” започна пред 5 години. Пред првите три години на суперкомпјутер работеле околу 75% од сите вработени во лабораторијата на HP.

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top