Home / Uncategorized / 11 фрази кои треба да ги избегнувате на работа

11 фрази кои треба да ги избегнувате на работа

Сè што кажуваме има значење. Може да е идеја, нафрлена на деловна средба или навредлив коментар за време на ручекот – сè што излегува од вашата уста, го надополнува создадениот впечаток за вас.

original

Во својата нова книга “Секојдневниот живот на директорот – алката што недостасува меѓу заслугите и успесите”, Силвија Ен Хјулит наведува три образци во кои се манифестира вистинскиот лидер – како дејствува, како изгледа и како зборува.

Кога зборувате добро, се зголемува не само нивото на комуникација, но и впечаток за вас како личност и како лидер. “Секоја вербална интеракција е жива можност да креирате и изградите еден позитивен впечаток за себе”, пишува Хјулит.

Таа забележува дека неколку фрази можат веднаш да ја уништат довербата во вашиот професионализам и треба да бидат забранети во канцеларијата. Еве 11 од нив.

1. “Каква е смислата за тоа?”

Оваа фраза ги тера соговорниците да мислат дека не сте во состојба сами да ја дознаете идејата. Подобро формулирајте го вашето сомневање така: “Што мислите вие ​​за тоа?”

2. “Тоа не е фер”

Лелекот што негодува внатре во вас така или не, нема да ја промени особено ситуацијата. Избегнувајте ја оваа фраза и воопшто, воздржете се од пасивно – агресивно “мрчење“ и незадоволство, без разлика која е причината поради која сте вознемирен – така само создавате впечаток на вечно незадоволен човек.

Video_8-Things-Never-to-Say-at-Work

3. “Немав време за тоа”

Обично тоа е само лага. Ако не сте пронашле време да завршите одредена задача или сте заборавиле за неа, подобро одредете рок во кој ќе ја исполните наместо да објаснувате зошто веќе е доцна за неа.

4. “Само”

“Само сакав да проверам”, “Само мислам дека …” – овој збoр ни изгледа сосема безопасно, но го одвлекува вниманието од она што сте сакале да го споделите. “Кога велиме “само”, се плашиме дека ќе не сметаат за посилни отколку сме”, смета експертот за развој на кариера Тара Софија Мор. “Како позајмуваме дефанзива и претпочитаме да се воведеме како пасивни и несигурни.” Ослободи се од овој вербален паразит и говорот ќе се здобие со поголема тежина.

5. “Ама јас ви пратив меил уште пред една недела!”

Ако не ви е одговорено на вашата порака, ваша одговорност е да проверите дали барањето е примено. Бидете проактивни во комуникациите и не чекајте да стане премногу доцна, за потоа да се карате со колегите и да ги натерате да се чувствуваат виновни поради вашата забелешка.

recruitment-consultant-fighting-clashing

6. “Мразам” или “ме иритира”

Во канцеларијата нема место за навреди, уште повеќе кога се насочени кон одредена личност или активност. Тие не само што покажуваат незрелост, но и создаваат експлозивна ситуација во компанијата.

7. “Тоа не е моја работа”

Дури и да е така, подготвеноста да помогнете покажува дека сте тимски играч и можете да изодите дополнителен километар во името на општото дело. На крајот на краиштата тоа е работа и одговорност на сите во компанијата.

learn-to-say-no

8. “Должни бевте да …”

Овие обвинителни забелешки само го условуваат чувството за срам уште повеќе. Човекот кој ги искажува исто како да покажува со прст кон виновникот. Подобро користете го позитивниот пристап, на пример: “За во иднина би го препорачал/ а …”.

9. “Можеби грешам …”

Овие зборови го амортизираат значењето и влијанието на она што сте имале намера да го кажете. Избегнувајте слични предупредувачки фрази кои го намалуваат вашиот авторитет и значењето на придонесот кон работата.

10. “Извинете, но …”

Овие зборови веднаш го подесуваат соговорникот против вас. Тие неверојатно лесно ги иритираат околните. Не се извинувајте неискрено за ништо што се каните да кажете.

11. “И воопшто” или “На крај краева”

Кога говорот ви е пред такви зборови, вие создавате дистанца помеѓу себе и слушателот. Како навестување дека има простор за сомнеж или дека прашањата се премногу општи и не се особено важни. Секогаш давајте им на зборовите поголемо и попозитивно значење и звучност.

По материјали од E-executive

Нешто пораzлично од градот...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top